Anna-Carin Dettner

1 2 3 5

10 Guvernörer möts i Dalarna

På Morhagen fäbodshotell möts i helgen alla Sveriges 10 Distriktsguvernörer för att planera för resten av året. Vi har varit angelägna om samsyn och att förvalta vårt uppdrag på bästa sätt. Särskilt när så mycket nytt är på gång.

Nytt på gång beskrev jag i förra inlägget. Tryckfelsnisse var framme och placerade Per Dahlqvist som DG i mitt distrikt. Han är DG i 2320 och utgår från Sundsvall. Hela norra Sverige är hans arbetsfält. Då förstår man vilken nytta han gör med sitt initiativ.

Jag har tagit skidorna med hit och utnyttjar tiden till dess att alla kommit fram med en underbar skidtur. Efter lunch sätter vi oss ner för att ta itu med frågor som; det nya datorsystemet och utbildning, PR kommitténs arbete, styrelse till Shelterbox i Sverige, Rotary Nordens utveckling, deltagande i Almedalen m m

Att arbeta med engagerade ansvarstagande  personer i en styrelse är toppen. Just det  har vi i SRS.

Nu  är det lunch

Vi hörs

Anna-Carin

 

Världens största yrkesnätverk har sin bästa tid framför sig

Det är rubriken på ett föredrag jag skall hålla på Båstad Rotaryklubb i februari.

Jag tror faktiskt att det är så. Läs nedan om alla aktiviteter nedan. Det är en enorm aktivitet inom Rotary, över allt i distriktet och i landet.

Ny hemsida

En ny hemsida för Sveriges Rotarianer presenteras den 30 januari. Den bygger i stort på den internationella. Texterna är skrivna i Sverige och för oss svenskar. Gå in och gläds åt fina presentationer om allt vi står för inom Rotary.

PR kommitté

Vi har för första gången samlat PR-ansvariga från alla distrikt i Sverige, 10 stycken, för att planera och genomföra gemensamma insatser. Vi samlades i Södertälje fredagen den 24 januari. Nu kommer alla klubbar och distrikt ha någonstans att vända sig. Under mina klubbesök har det varit en stående fråga ”Varför har vi ingen gemensam PR och/eller Marknadsföring?” Så roligt att kunna berätta att nu finns det!

Yrkesmentorerna fortsätter och utökar sin verksamhet. Fantastiskt! Gå in på hemsidan och anmäl er om ni vill vara mentorer.

Nytt initiativ

I Distrikt 2360 har DG Per Dahlqvist tagit initiativ till att under sina besök, tillsammans med klubben hålla möten med varje kommuns tjänstemannaledning (kommundirektör, näringslivschef, skolchef, chef för SFI och invandrarmottagning m fl), samt ibland också ansvariga från Arbetsförmedlingen, institution för yrkesutbildning o s v.
Syftet är att Rotary ska kunna gå in med ideella krafter som bl a mentorer och stötta lokal utveckling, som t ex nyföretagande, UF-företagande, information till gymnasieelever om olika yrken, delta i ortens näringspolitiska råd, näringslivsgrupp eller motsvarande, att rotarianer på sina arbetsplatser hittar möjligheter till praktik och yrkesutbildning, samt att rotarianer tar på sig att vara stödperson till invandrarfamiljer och till ensamkommande flyktingbarn.

Praktikplatser

I Malmö arbetar Rotary kommunen och Arbetsförmedlingen framgångsrikt med att hitta praktikplatser till ungdomar 18-24.

TRF

I lördags den 25 och  i måndags den 27 januari har vi hållit Rotary Foundation seminarier i Kungsbacka och Borås. Tack alla ni som kom och ni som arrangerade. Det är ett fantastiskt engagemang som ni visar.

Hybrid klubb

I Stockholm har en ny klubb startat. De beskriver sig som en hybrid-klubb. De träffas fysiskt en gång i månaden. Tre andra möten sker omväxlande på nätet eller med video. Närvaron späds sedan på med att driva projekt. Jag återkommer med mer information om detta.

Ledarskap

Rotaract klubbarna i Göteborg, gör gemensam sak med Rotary i Ledarskapsseminarier. Hjälp till att göra det känt bland dem ni har omkring er. Det finns säkert flera som är intresserade att delta.

Vitalisera

Några klubbar i distriktet startar nu ett spännande projekt med att vitalisera och förnya sina klubbar. De knyter till sig yngre personer för att få svar på frågan ”Hur skall vi bli attraktiva för den yngre generationen?” De kommer att bjudas in till klubbmöten och erbjudas var sin mentor. Deras insats blir att organisera möten med innehåll som ger inblick i framtiden. Att föra Rotary vidare in i nästa generation är en spännande, nödvändig och intressant uppgift.

Framtid

Ja, som ni förstår är jag positiv till Rotarys framtid. Det kommer jag att fortsätta att arbeta för under våren och även framöver. Det sker så många roliga saker och det är bara att ta efter eller hitta på nytt själv.

PS alla ni som, på Distriktskonferensen, anmälde er för att delta i tävlingen att besöka klubbar. NU drar det ihop sig. Hittills inget vidare resultat. Sätt igång vettja!

Vi ses

Anna-Carin

Nu vänder det!

 

 

Nu kommer det att bli ljusare (vintersolståndet), ekonomin bättre (Tv nyheterna), alla gladare för att det är jul. Året kommer nytt och fräscht. Rotary har sin bästa tid framför sig, det vet vi som var på Distriktskonferensen.  Om det är något som vi tog med oss därifrån, så var det just det.

 

Ungdomarnas presentationer var helt fantastiska. Våra studenter såväl som gästande ungdomar, som gav oss ett nytt ord för de ledare som ”kör med” klyschor och floskler. De kallas nu för ”Kledare” och sådana vill de inte ha. En ledare skall vara rakryggad, titta en i ögonen och stå för och mena det som sägs. Och sedan göra det också. När det gäller att lära, måste vi inte bara gå på gymmet och träna kroppen, vi måste också träna hjärnmusklerna och knoppen. Annars riskerar vi att stanna på en nivå och inte växa och utvecklas.

 

Jag skulle så gärna vilja att vi alla inom Rotary tog ett rejält grepp för att växa och utvecklas. Tycker mig känna att vi är på gång! Visst är det möjligt att knyta till oss en ny fantastisk person i varje klubb. En mer i varje klubb under nästa år.  Tillväxt med 68 personer i vårt distrikt kan inte vara omöjligt. Inte har vi stannat. Vår hjärngympa pågår varje vecka, varje föredrag och i varje möte. Eller hur?

 

Nu kommer målsättningarna in från varje klubb och jag läser med glädje de tankar och förhoppningar som jag får del av.

I Ulricehamn har man tex delat upp klubbens medlemmar i yrkesområden. Varje yrkesgrupp träffas och utbyter erfarenheter och delger sina klubbkamrater i föredrag hur utvecklingen ser ut inom sitt område samt ansvarar för spännande program under året.

I Göteborg arbetar Rotaract klubbarna tillsammans med Rotary i ett ledarskapsprogram som startar upp i vår. Spännande skall det bli! Några klubbar kommer att knyta ungdomar till sig i ett slags mentorskap. De skall bidra med tankar om utveckling inför framtiden.  Det är mycket som händer och vi följer allt med intresse.

 

Vi har bjudit in till Rotary Foundation seminarier, 25 januari i Kungsbacka och 27 januari i Borås. Alla som är intresserade av att lära lite mer om Rotary är välkomna. Hans Johansson, Per Haglind och undertecknad kommer att vara där för att förmedla så mycket som vi kan under några timmar.

 

Nu stundar julen och lite behövlig ledighet och vila för de flesta av oss.

Var rädda om er och varandra!

 

En riktigt Go´ Jul och ett spännande och intressant Nytt År önskar jag er alla.

 

Anna-Carin

DG 2360

 

Distriktskonferens och sen . .

Tack alla ni som medverkade till att göra Distriktskonferensen intressant och givande. Vilka fantastiska ungdomar och vilka fantastiska medarbetare. Alla bidrog till en helhet som vida överträffade våra högt ställda förväntningar. Det var med stolthet som jag tog emot Eve Conway, IPDG från London och Jörgen Windfeldt DG, Köge Danmark. Båda var mäkta imponerade.

Vi startade en tävling; ”Boka möte med en Rotarian som du inte känner sedan tidigare”. Besök den personen i sin klubb och rapportera till mig. Den som besöker flest klubbar vinner. Jag har redan fått in ett flertal rapporter om möten. Kul! Delrapport kommer i januari. Vinnare presenteras under PETS i mars.

Guvernörens röst tog slut under konferensen (min alltså) och behövde vila och det egna företaget behövde lite omsorg. För mig är arbetet inom Rotary så engagerande och roligt att jag gärna väljer bort annat.  Nu är det full fart med Rotary igen.

Vad händer nu?

Jag är så glad över att jag besökt alla klubbar. Det har varit ett sant nöje. Överallt har jag och assisterande guvernör blivit så väl mottagna och inte någon gång har det varit tungt att sätta sig i bilen för att besöka ytterligare en klubb. Jag skulle gärna göra om det! Nu skall vi fortsätta arbeta med att utveckla och stärka distriktet och klubbarna. Hör gärna av er, med förenade krafter kan vi göra stordåd.

TRF seminarium, två stycken i januari. Kallelse har gått ut. Vi har haft ett tidigare i Uddevalla och nu i Borås och Kungsbacka. Detta för att så många som möjligt skall kunna delta. Medverkar gör Hans Johansson, Per Haglind och undertecknad. Seminarium för Medlem och PR kommer lite senare. Kallelse kommer i januari.

Strategisk plan. Nu är det viktigt att den strategiska planen för verksamheterna inom distriktet kommer på plats. De flesta klubbar och kommittéer har kommit långt. Det betyder att samarbetet mellan nuvarande och inkommande presidenter och styrelser är i full gång och kontinuiteten är säkrad. Jag skall presentera resultatet i början av februari.

Rotaract arbetar med ett program för ledarskap med hjälp och stöd från flera rotarianer. Både spännande, engagerande och roligt att det är på gång. Gå in och läs på distriktets hemsida. Det finns säkert någon i er närhet som kan vara en lämplig kandidat för att delta eller medverka.

Yrkesmentorerna fortsätter och vill gärna sprida sin verksamhet till fler klubbar och distrikt. Läs artikeln i kommande Månadsbrev. Även här kan vi bidra till att det blir fler och mer lyckade satsningar.

Insamling till Filippinerna. Resultat från insamlingen under konferensen redovisas i Månadsbrevet. Vi kommer skicka medel direkt till Rotaryklubbar som vi har direktkontakt med, i det distrikt som drabbades hårt. Insatser kommer att behövas länge än. Uppgifter om vart och till vad medlen går kommer att meddelas både här och i Månadsbreven. Det finns fortfarande pennor att köpa. Pengarna går direkt till insamlingen. Kontakta Majorna RK (lollen@se.pfconcept.com)

Födelsedagar. Partille RK har fyllt 40 år och firade med konsert med Sofia Källgren och Mellerud RK har fyllt 60 och firade med härlig middag.

Julen närmar sig med många helger. Passa på att ta hand om er.

Jag önskar er alla en stämningsfull och fin Lucia.

Vi ses snart

Anna-Carin

Programmet för Distriktskonferensen finns på hemsidan.

Så glad jag är för att så många kommer till Distriktskonferens! Den årliga konferensen genomförs främst för alla Rotarianer i distriktet. Att den skulle vara enbart för presidenter och styrelse är en missuppfattning. Vilket gäng det skulle kunna bli om alla kunde komma, 3.500! Då skulle vi verkligen höras och synas.

Det här är ett tillfälle att få en sann och tydlig bild av Rotary. Ett obundet internationellt yrkesnätverk med en hundraårig historia, fyllt av mångfald, omtanke, mentorskap och generositet.

Passa på att dela med er av projekt, som ni brinner för. Kanske kan ni få fler intressenter till det ni satsar på och skapa större möjligheter att göra gott. Under mina resor har jag fått flera frågor om bra projekt. Visa också varandra hur ni presenterar er. Ta med foldrar. Vi är många som vill ha tips och idéer hur ni gör.

Generöst blir det under lördagskvällen med mat och dryck, musik och trevligt umgänge. Monica och Carl Wilhelm Stenhammar lottar ut 100 av de gåvor, som de fått under åren till förmån för bl annat End Polio Now. Vi säljer 100 lotter med vinst på alla lotterna!

Nu har jag tryckt på sändknappen och bett Christer Wecke att lägga programmet på vår hemsida. Det känns både spännande och lite nervöst. Tänk att det skall vara så mycket med att sätta ihop ett program! Så många som ville, så många som kunde och så många som till slut vara tvungna att prioritera om. Tack alla ni som medverkat till att det blivit ett så intressant program.

Vi ses snart

Anna-Carin

1 2 3 5
Senaste nytt:
Besöksstatistik
  • 16228Antal läsningar totalt:
  • 2Läsningar idag:
  • 10454Antal besökare totalt:
  • 2Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
Distriktsguvernör:

Ulf P Andersson

Distriktsguvernör, DG, för Rotaryåret 2015-2016 är Ulf P Andersson, Göteborg-Kronhuset Rotaryklubb.

Läs mer

IPDG:

Lars-Magnus Olovson

IPDG, Immediate Past District Governor, för Rotaryåret 2015-2016 är Lars-Magnus Olovson, Ljungskile Rotaryklubb.

Läs mer

Prenumerera!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och gör som 130 andra prenumeranter.

Vi kommer inte att vidarebefordra din e-postadress till tredje part, utan den är trygg här hos oss!
Arkiv:
Kategorier: